Könyvtár, ami összeköt

Október 13. és november 11. között, Bak Ágnes, a Teológiai Intézet könyvtárosa szakmai továbbképzésen vett részt Budapesten, a Magyar Országgyűlés elnöke által meghirdetett Könyvtár, ami összeköt ösztöndíjprogram keretében.


Október 13. és november 11. között, Bak Ágnes, a Teológiai Intézet könyvtárosa szakmai továbbképzésen vett részt Budapesten, a Magyar Országgyűlés elnöke által meghirdetett Könyvtár, ami összeköt ösztöndíjprogram keretében. A nyolc éve működő program célja a szakmai ismeretek átadása, a magyarországi könyvtári rendszer ismertetése, a személyes és hivatásbeli kapcsolatépítések elősegítése a történelmi Magyarország területén.

A hónap első napjai a résztvevők (16 könyvtáros, illetve időnként a muzeológusokkal kiegészült 26 fős csapat) bemutatkozásáról szólt. A továbbiakban tartalmas, napi 8 órás program várta budapesti intézményeknél (Országház, Országgyűlési Könyvtár, azaz OGYK, Országgyűlési Múzeum, Képviselőtájékoztatási Központ, Képviselői Információs Szolgálat, OSZK, MTA, KSH, ELTE, OIK, OPKM, NKE, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Könyvtári Intézet). A szervezők hétvégékre és az állami szabadnapokra is lehetőséget kínáltak, egész napos kiszállásokat ütemeztek be (Pannonhalma, Győr, Lakitelek, Kecskemét, Eger, Szentendre) kiemelkedő nyilvános és szakkönyvtárak, köztük egyházi könyvtárak, múzeumok állományának, tevékenységeinek megismerése mellett helytörténeti ismeretek gazdagításáért. Három nagyszabású, sok új ötletet feltáró, szakmai irányokat megjelölő és felelősségre utaló konferencia is tarkította a programot: az Országgyűlés által szervezett történelmi témájú Tisza István emlékkonferencia, az OGYK 150 éves évfordulója és az OSZK és OGYK együttműködésében a 8. Magyar könyvtárosok világtalálkozója, amely az akkor nyílt Corvina-kiállítás tárlatvezetésével zárult.