A Teológiai Intézet Könyvtára részt vett az Egyházi Könyvtárak Egyesülésének éves konferenciáján

Könyvtárunk 15 éve tagja az egyesületnek, amely idén 2019. június 24-26. között Esztergomban rendezte meg éves konferenciáját. Az eseményen Kurta József, Bak Ágnes és Kurta Bozsena könyvtárosok vettek részt.


A konferencia tisztújító közgyűléssel kezdődött. Idén a protestáns könyvtárak tehettek javaslatot az elnök személyére, a javaslat alapján az eddigi elnök, Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatónője maradt az EKE elnöke.

A szakmai tanácskozás „Sokszínűségben hasonlóság” mottóval az egyházi gyűjtemények mint szakkönyvtárak kérdését járta körül. Péterfi Rita (OPKM) Az Isteni színjáték Vergiliusától a világháló specialistájáig, avagy a szakkönyvtáros mint hűséges kísérő, Markója Szilárd (OGYK) Szakkönyvtári gyűjteményalakítás, Rózsa Dávid (KSH Könyvtára) Szakkönyvtári szolgáltatások, Nagy Zsuzsanna (BCE EK) A szaktájékoztatás kérdőjelei. Mit, miért, hogyan - és a jövő?, Keveházi Katalin (SZTE KK) Szakkönyvtár-e a felsőoktatási könyvtár?, Ásványi Ilona (Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár) Szakkönyvtárak-e az egyházi könyvtárak? című előadásaiban, majd Dobó Judit (Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár), Török Beáta (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtára, Budapest), Bálint Ágnes (Tiszántúli Református Egyházkerületi Nagykönyvtár és Teológiai Szakkönyvtár), Tamási Balázs (Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem Könyvtára) és Czoboly Miklós (QULTO) a gyakorlati oldaláról közelítette meg a kérdést, feltárva saját könyvtáraik megoldásait, lehetőségeit, a szakmaiság megerősítéséhez fűződő kérdéseiket felvetve. A konferencia keretében Esztergom könyvtárait és egyéb kulturális érdekességeit tekintettük meg.