Állományvédelmi munkálatok a KPTI könyvtárában (2019)

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet könyvtárában újra állományvédelmi munkákra került sor. A 2004–2006 között a könyvtári állományból kiválogatott és külön termekben elhelyezett muzeális állomány két raktárteremnyi anyagát az elhelyezéskor a budapesti székhelyű PreCon Bt. restaurátorai tisztították és konzerválták. 

Az időközben beérkezett könyv- és kéziratanyag, valamint az egykori duplumtár állományba visszaválogatott dokumentumai tisztításra és fertőtlenítésre szorultak, ezért indokolt volt ennek az anyagnak is a konzerválása. A komoly anyagi és szakmai hátteret igénylő preventív konzerválás során a már ismerős PreCon Bt. restaurátoraival működtünk együtt, akik a dokumentumokat speciális porszívóval portalanították, fóliazsákokban formalinnal fertőtlenítették, tisztító és emulgeáló szerekkel törölték át a dokumentumok kötéseit. A leszakadó részeket, gyengébb tartású kötéseket megerősítették, a jelentősebben károsodott kötetek számára kartondobozt készítettek.

A restaurációs munkálatok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósultak meg. A támogató BGA Zrt.-nek köszönjük a pályázati támogatást, a restaurátoroknak pedig az eredményes munkát!